Prirodni farmaceutski proizvodi!

Efikasna prirodna prva pomoć organizmu

Ehinacea u regeneraciji kože

Ehinacea (lat. Echinacea Purpurea) je biljka poznata po svojim lekovitim svojstvima. Postoji veliki broj preparata u obliku kapsula i tableta za oralnu upotrebu sa estraktom biljke Echinacea Purpurea namenjenih podizanju imuniteta i brzom lečenju gripa i prehlade.

Ehinacea cvet

Osim povoljnog dejstva na imunitet organizma, ehinacea ima i veoma povoljan efekat na kožu, sa primenom od preko 30 godina u tradicionalnom lečenju različitih upala i promena na koži.

Monografija svetske zadravstvene organizacije za biljku Echinacea Purpurea navodi da nadzemni deo (herba) ehinacee pomaže zarastanje rana i smirivanje upala na koži.

Klinička istraživanja su pokazala da Ehinacea Purpurea ekstrakt:

Inhibište tkivnu i bakterijsku hijaluronidazu i na taj način lokalizuje postojeće infekcije kože i sprečava razgradnju tkiva

Stimuliše nastanak novog tkiva jer povećava aktivnost fibroblasta

Pomaže brže zarastanje rana i ožiljaka

Ključni aktivni sastojak Ehinacea ekstrakta - polisaharid Ehinacin B ubrzava zarastanje rana tako što formira kompleks hijaluronska kiselina-polisaharid koji inhibiše enzim hijaluronidazu.

Veliko istraživanje u Nemačkoj na 4598 ispitanika je ispitivalo delovanje masti sa ehinacea sokom kod upala na koži, rana, ekcema, opekotina i venskih ulcera. Teraijski benefit je uočen kod 85,5 % nakon 7-15 dana trajanja terapije.

Druge studije su ispitivale i dokazale anti-virusna svojstva biljke Echinacea purpurea u delovanju na Herpes simplex virus.

Ehinacea ekstarkt se pokazao i kao značajan sastojak anti-age krema jer regeneriše kožu i izbeljuje fleke na licu.

Preparati za kožu sa ekstraktom biljke Echinacea Purpurea mogu da budu u obliku krema, gelova ili masti.

Ehinacea ekstrakt u ovim preparatima deluje tako što podstiče:

Brže zarastanje ozleđene kože kod poderotina i posekotina;

Regeneraciju kože nakon skidanja gipsa;

Negu grube i ispucale kože (nadlanice, lakat, pete);

Zarastanje svežih ožiljaka i

Sprečava pojavu lezija na koži usled Herpes simplex virusa.

Preparat na bazi ehinacee koji se može nabaviti u apotekama je Fitocea krem.

Fitocea sadrži ehinacea ekstrakt visokog kvaliteta proizveden prema standardizovanim procedurama. Osim ehinacea ekstrakta, od aktivnih sastojaka sadrži etarsko ulje mirte koje ima antibakterijska svojstva i štiti kožu od infekcija, pantenol u koncentraciji od 5 %, sok aloje i vitamin E.

U sastav Fitocea krema ulaze i silikonsko ulje koje stvara zaštitni film na koži i time je štiti od spoljašnjih uticaja i glicerin koji hidratiše kožu i sprečava isušivanje i pucanje kože.

Zbog svog bogatog sastava u koji ulazi više sastojaka sa različitim povoljnim efektima na kožu Fitocea krem se pokazao kao veoma efikasan u brzoj regeneraciji kože u sledećim indikacijama:

poderotine, posekotine

gruba, suva i ispucala koža

rasčešana koža kod ekcema

lezije na koži izazvane virusom herpesa

ožiljci

ožiljci nakon carskog reza

dijabetičko stopalo

manji dekubitusi

upaljena koža nakon tetovaže

nega kože stopala nakon pedikir tretmana

Prednost Fitocea krema je i pakovanje u bočicama sa pumpicom tako da je opasnost od minrobiološke kontaminacije svedena na minimum.

Nanosi se po potrebi na željeni deo kože.

Autor: Mr ph. Zdenka Vuković, Conseko pharm